Chat GPT, een gevaar voor copywriters?

chat gpt, een gevaar voor copywriters?

Nachtmerrie

Is het tijd om alvast na te denken over een nieuwe carrière? Moet ik de WoordFabrique sluiten? Is dit het einde van mijn schrijvende bestaan? Ietwat aangedikt, ok, maar toch. Het zijn vragen die soms door mijn hoofd spoken bij het volgen van de ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence.

Kunstmatige intelligentie wordt ingezet om onze eigen intelligentie na te bootsen. Proces verbetering en tijd besparen zijn het resultaat van de nieuwste ontwikkelingen. Menselijke input schuift steeds sneller naar de achtergrond.

AI copywriting

Even terug naar mijn vakgebied. Er bestaat nu ook zoiets als een AI copywriting tool. Deze maakt automatisch unieke teksten. Het schrijft in enkele seconden een gemakkelijk leesbare tekst, advertentie of social media post voor je. Daarnaast is deze tool in te zetten om product omschrijvingen te tikken of nieuwe content voor een website.

Voordelen

Toegegeven, als je een writers block hebt is het zinvol om er gebruik van te maken. Het kan je op weg helpen als je zelf helemaal bent vastgelopen. Hiernaast kan je in korte tijd veel content genereren. Ook kan je het gebruiken als je inspiratie mist voor eigen content.

Nadelen

En nu komt het. En heel eerlijk, voor mij een geruststelling. Als je teksten gebruikt die zijn gemaakt door Chat GPT mist de menselijke touch. Echte copywriters kunnen schrijven over emotie en gevoel. Empathie en persoonlijkheid worden niet toegevoegd door Chat GPT.

Ik heb het er wel vaker over. De juiste tone of voice. Een zeer lastige opgave voor Chat GPT. Wij schrijvers hebben het inzicht in de doelgroep en kunnen daar op inspelen door bepaalde woorden wel of niet te gebruiken in teksten.

En de teksten zijn vaak van slechte kwaliteit en hebben onnauwkeurige inhoud. Dit is van invloed op de kwaliteit van de content. Wat ook mist is humor. Dubbelzinnige woorden en zinnen met een knipoog. Belangrijk voor sterke content als je het mij vraagt. En die krijg je niet uit een geautomatiseerde tekstschrijver.

Dus, voorlopig kan ik rustig ademhalen. Ik zie deze ontwikkeling niet als een bedreiging. Er is maar één plek waar je scherpzinnige zinnen vandaag haalt.

Meer weten?

Of zelf gevatte woorden nodig met een knipoog waarmee je de doelgroep aanspreekt?

Neem contact met mij op!